På medlemsmødet 22. november 2022

holdt Niels-Jørn nedenstående tale

 

 

Min start på Pilgrimsvandring ligger 5 år tilbage og skete lidt ved et tilfælde. Når vi var på ferie i Risskov i vores søn og svigerdatters hus, deltog jeg ofte i gudstjenester i den lokale Ellevang Kirke. En dag var der var sat en plakat op om pilgrimsvandring i nærområdet. Det var den lokale præst Pia Elisabeth Pedersen, der stod for disse vandringer.

Efter gudstjenesten talte jeg med Pia, om jeg måtte prøve at komme med på en tur. Var meget velkommen og hun oplyste, at turen gik omkring Engsøen 5.5 km, videre til Lisbjerg Kirke og gennem Mollerup Skov retur til Ellevang Kirke, i alt 17 km. 

Det var nok lige i overkanten for mig med et BMI på 29.3. Pia foreslog, at turen på 5.5 km om Engsøen vist var det bedste at starte med. Jeg deltog derefter flere gange med den anbefalede længde og til sidst gik jeg de 17 km. 

Det her forløb foregik over 2 år og mit BMI er nu nede på 22.8 og jeg føler mig nu i rigtig god form både fysisk og ikke mindst psykisk.

Denne form for vandring gør mig glad i sindet. Det passer mig rigtig godt, konceptet med at starte fra/i en kirke og få et ord med på vejen, at gå i stilhed blev jeg også fortrolig med. På disse vandringer i Risskov var vi gerne mellem 10 og15 personer. 

Jeg søgte nu også et sted at vandre nærmere min bopæl i Løvskal. En dag i september 2019 var der besøg ved min udstilling om det gamle Okkerleje Næsset 16. Det var Eileen og Inga, der var ved at prøvevandre en tur til brug i Viborg Pilgrimscentrum fra Skjern Kirke og ud i mit nærområde i Løvskal. Jeg fik en god forklaring om foreningen og meldte mig ind i VPC den 2/10 2019. Tak til jer to pilgrimme fra Bjerringbro.

Den første tur, jeg deltog i, var julevandringen omkring Søndersø den 15. december 2019 og med besøg i både den Katolske Kirke og Asmild Kirke var det så flot en start for mig. På vandringen var der flere jeg fik en god snak med. Senere, da jeg så Karens billeder fra turen, fandt jeg ud af, at det var bestyrelsesmedlemmer fra foreningen, jeg havde talt med. Det gjorde, at jeg følte mig velkommen helt fra begyndelsen. Det skal I virkelig have en stor tak for.

Det var min 4. tur omkring Søndersø søndag den 11/12 2022 og 3 års medlemskab i VPC.

Det nye program for 2020 blev netop udleveret på min allerførste tur, og jeg skrev samtlige vandreture i min kalender for året 2020, bestemte det skulle være mine helligdage.

Det gik rigtig godt med planen lige til min svigermor den 27/6 2020 fyldte 90 år og indbød til store festligheder. Netop de tre dage VPC skulle vandre i  Nationalpark Thy.  Jeg forsøgte at få fødselsdagsfesten udsat, vidste egentlig godt på forhånd at det blev mig der tabte denne kamp, der blev dømt deltagelse ret bestemt.

Livet måtte gå videre og jeg har efterfølgende været med på (næsten) samtlige vandreture lige siden. Især husker jeg min første 3 dages tur, der foregik på Gendarmstien langs Flensborg Fjord 14-16/8 2020. Netop denne oplevelse gav mig virkelig energi og mod på at oplevelser af denne kaliber, kunne jeg ikke få nok af. Vil rette en stor tak til Bente og Ole, som planlagde denne skønne vandretur.

En anden vandretur 8/6 2022 på ’den skæve bane’ ved Hjøllund deltog jeg ikke, dette valg var til gengæld meget nemt, vores ældste barnebarn, Agnes, blev

konfirmeret netop i Ellevang Kirke/Risskov denne dag og med stor festivitas bagefter. 

En ny verden åbnede sig for mig med pilgrimsvandring. Jeg er udlært tømrer og har en land/skov-ejendom i Løvskal, og nu passer jeg min ejendom på fuld tid som pensionist, nyder så meget at jeg er kommet i gang med at vandre og glæder mig over alle de rare og forskellige mennesker, jeg møder på vejen. 

Det at færdes blandt sygeplejersker-lærere-læger-pædagoger-socialrådgivere m.fl. giver mig rigtig mange nye input, som jeg ikke i så stor en grad tidligere skulle forholde mig til. Synes det er spændende og lærerigt, hvis det bli’r rigeligt har jeg Ole, Torben og Vagn, der også som ego er håndværkertypen.

Tak til Steen fordi du fik "Randers gruppen" startet for et par år siden. Vi har udforsket mange ture sammen i vores nærområder, det gi’r ekstra på fællesskabet, når man blot er 5 pilgrimme på disse stifinder ture.

20-8 2022 deltog jeg i en pilgrimsvandring ved og omkring Himmelbjerget, det var Silkeborg Pilgrimsfællesskab der arrangerede en tur på 8 km.

Det var nogenlunde samme koncept som det vi har i VPC, der kom dog blot 6 deltagere. De afholder ca. 2-3 arrangementer årligt.

Set i drone perspektiv ligger Viborg Pilgrimscentrum absolut helt i den øverste ende med mange aktiviteter udover et omfattende årsprogram med vandreture.

Tak for de 3 gode og oplevelsesrige år sammen med Jer i VPC, ønsker det må fortsætte mange år endnu.

Med venlig pilgrims hilsen.

Niels Jørn.

.